Nejlepším rokerem světa je Patrik Hájek !

190 jezdců z 20 zemí se sešlo minulý víkend na trati SOUTH GARDA v italském Lonatu při světovém finále třídy ROK

Slunečné počasí, perfektní organizace a závodníci ze všech koutů naší planety – tak by se dal stručně popsat největší rokkerský svátek sezóny. Malajsie, Jižní Afrika, Japonsko, Kypr, Filipíny, Turecko, Kanada, Thajsko to jsou jen namátkou země, které na motokárových startovních listinách často nevidíme. Mnozí z této pestré směsice národů před závodem ani nevěděli, kde se Česká republika nachází. Naše reprezentace – druhá nejpočetnější, hned po domácích Italech, byla na trati i mimo ní, pořádně vidět.


Patrik Hájek nasadil laťku vysoko již v měřeném tréninku a nechal za sebou celý zbytek světa. Do „české uličky“ začali nakukovat zvědavci a spouště fotoaparátů cvakaly jak na módní přehlídce. Také další naši jezdci si nevedli špatně – Franta Adámek naměřil 19., Roman Halada 45., Luboš Řezník v juniorech 13. a David Bělina 15. Vstup do závodu naopak nevyšel Štěpánu Dostálovi – 60. a Martinu Lorencovi – 57. V Super Rokách zajel Petr Klobás 9.čas (se zapomenutým zapnutým sytičem) a Aleš Jirásek 21. čas. Popisovat celý průběh vyrovnaných a dramatických závodů je asi nad mé síly a snad se nebude nikdo zlobit, když to vezmu trochu na přeskáčku po jednotlivých jezdcích.

Franta Adámek se nenápadnou, ale čistou jízdou dokázal propracovat až na desáté místo na startu finálové jízdy – pak ji, ale dostal ze zadu a po zdržení při výměně spoileru už to bylo „jen“ 28.místo.

Štěpán Dostál objevil uvolněnou zadní osu příliš pozdě a mohutný finiš stačil jen na 5.místo ve finále B.

Roman Halada na poslední chvíli nahradil zaneprázdněného Petra Cempera a měl tak jako předloni políčeno na poháry ve finále B, italská „dělovka“ ho, ale odsunula z třetí na osmou pozici.

Martin Lorenc doplatil na problém s elektroinstalací a finále B mu uteklo o jediný bod.

Luboš Řezník začal z juniorů nejlépe a 12.místo v cíli je pěkné (čekal jsem od něj, ale trochu víc).

Yury Krauchuk – startoval s českou licencí a vytěžil ze své opatrné jízdy 8.místo – mohl by ale občas také někoho předjet.

Davidu Bělinovi musela přeběhnout přes cestu černá kočka – nejdříve si vezl jednoho ze soupeřů pořádný kus na zádech (tato motokára skončila v plamenech a závod byl zastaven), pak mu komisaři povolili výměnu výfuku, aby ho za ní následně vyloučili – výsledné 9.místo po startu z poslední řady je obdivuhodný výkon.

Aleš Jirásek – šel do soubojů srdnatě a jeho motokára v národních barvách budila pozornost, finálová kolize ho však připravila o slušné umístění.

Petr Klobás – sahal po stupních vítězů, ale upadlé zadní kolo hned po startu finále rozhodlo jinak (mechanik šel prý domů pěšky).

Patrik Hájek – fantastický výkon a spanilá jízda – vítězství start – cíl. Připravil početné skupině našich fanoušků nezapomenutelný zážitek zakončený českou hymnou.

Jako zaslouženou odměnu obdržel kromě pohárů také na motokárové poměry slušné prémie : nový podvozek BIREL, kompletní motor VORTEX ROK, karburátor DELL ORTO, poukázku na 2000 EUR a letenku do Makaa na ROK finále asijské zóny. Zajímavostí je také, že Patrik měl na závod zapůjčený od firmy BIREL poslední vývojový model podvozku v provedení pro rok 2007.

Slavnostní večer zdobil „Rokový dort“

Na závěr bych rád touto cestou poděkoval za pomoc našemu tiskovému mluvčímu Davidu Dobogaiovi – udělal přesto, že je Američan, pro českou reprezentaci pořádný kus práce. Neúnavně překládal, zařizoval přihlášky, vstupenky, poskytoval rozhovory a nikdy se nezapomněl zmínit, že v českém ROK CUPU startovalo letos více jak 70 jezdců (tedy, abych byl přesný, tak včetně Pohárových víkendů a Hobby cupu to bylo 71 Rokkerů).

Největší radost mám ze slavnostní a přátelské atmosféry ve které se světové finále odehrálo. Fandit přijela početná skupina českých fanoušků a dávala o sobě hlasitě vědět. Snad ještě nikdy jsem neslyšel takový „rachot“ z tribuny, jako když se někomu z našich povedlo předjet, nebo naopak, když někdo zůstal v kolizi. Mávání českých vlajek doprovázelo Patrika při jeho vítězném tažení až do cíle!

****************WORLD CHAMPION ROK je Patrik Hajek ! *******************

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *