GP LOHZA aneb KARAMBOL VÍKEND

Krátká, úzká, ale zajímavá trať ; hezké počasí, ale bouřlivá atmosféra ; nevídané množství nárazů do svodidel a soupeřů, ale žádné zranění – tak by se dal charakterizovat uplynulý závod GP ROK na východoněmeckém okruhu v Lohze.
Prořídlé řady Rokkerů (ve stejném termínu se jel také Hobby cup v Sosnové) se vydaly na nedaleký sever za změnou a s přáním získat co nejvíce bodů do seriálu GP ROK.
Už volné tréninky ukázaly, že to nebude vůbec snadné. Trať v Lohze je vybudována na malé ploše a nepatří k nejmladším (vavříny jsem zde sbíral dokonce kdysi i já). Jedinou změnou, které jsem si po 20. letech všiml bylo ohraničení všech zatáček bariérami z pneumatik. Nikoho asi nepřekvapí, že převládal rozměr 145R13 používaný na legendárním „bakeliťáku“ TRABANT. Odolnost těchto pneumatik přezkoušela už ve volném tréninku většina českých jezdců – někteří dokonce několikrát. V crasch testech nejvíce vynikali Roman Krist a Martin Doubek, dohnat se je pokoušel také Martin Lorenc junior.


Martin Lorenc lehce upravil souběh, v pozadí „parkuje“ na svém oblíbeném místě Roman Krist

Martin Doubek svého mechanika nenechal vydechnout

Zásoby volantovek, zadních os a dalších nepostradatelných dílů se rychle tenčily přesto, že závody ještě nezačaly.

Měřený trénink žádné velké překvapení nepřinesl. V juniorech byl nejrychlejší s minimálním rozdílem Jakub Giermaziak před Davidem Bělinou, s druhou řadou se museli spokojit Karol Basz a Nikolas Kvasai. Velké Roky opanoval Patrik Hájek před polskou dvojicí Andrzej Gasenko a Daniel Fuchs. Na záda jim pak dýchal Roman Halada. Ke spokojenosti měl naopak daleko Petr Klobás, který patřil ve volném tréninku mezi nejrychlejší, ale o obrubník poškozená rozeta ho neplánovaně přibrzdila.

Petr Klobás „katoval“ nekompromisně obrubníky

Samotné závody byly podle očekávání hodně vyrovnané a o „kontakty“ nebyla nouze.
Junioři se střídali na čele velmi často – mírně na vrch měl Jakub Giermaziak, ale kolize s polským kolegou znamenala jeho odstoupení z druhé jízdy. Nabídnuté šance se chopil David Bělina, který se tvrdým atakem v posledním kole dostal do vedení a v součtu jízd vybojoval zlatý věnec. Stříbro si odvezl za vyrovnaný výkon a dvě druhá místa Nikolas Kvasai a bronz bral Jakub Giermaziak.

Z leva – Nikolas Kvasai 2.místo, David Bělina 1.místo, Jakub Giermaziak 3.místo

David Bělina je známý svým „divokým“ stylem

Dospělé Roky vyhrál s přehledem Patrik Hájek. Za ním se však odehrávala bitva, která se neobešla bez ostrých slov, nesportovních reakcí a penalizací. Zejména polská strana neudržela nervy na uzdě a pořadatelé museli zasahovat. O průběhu závodu asi nejlépe vypovídají následující fotografie:

Paní Dopmanová si dokáže sjednat pořádek!

Podobné praktiky do sportu rozhodně nepatří!

Andrzej Gasenko si po nešetrném ataku Petra Klobáse nechtěně prohlíží pneumatiky z Trabanta. Nad okruhem se v tu chvíli zatáhlo a blesky od otců obou jmenovaných létaly na všechny strany.

Patrik Hájek má světové finále na dosah

Pořadatelé byli vstřícní a diváci uznalí

Zleva: Petr Klobás 2.místo, Patrik Hájek 1.místo, Daniel Fuchs 3.místo

Kompletní výsledky najdete na www.zeitnahmeteam.de

JOKA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *