V Sosnové se jede druhý závod mistrovství Evropy

Téměř třicítka jezdců ve třídě Formule C 125 a více než sedmdesát závodníků v kategorii Intercontinental C 125 je přihlášeno ke druhému podniku třídílného mistrovství Evropy motokár, jehož dějištěm je tento víkend autodrom v Sosnové. Na okruhu nedaleko České Lípy se budou evropské body rozdávat po dvouleté přestávce a mezi účastníky je také čtveřice českých zástupců, kteří zasáhnou do bojů v početnější skupině.

Vedle frenštátského Adama Lacka a brněnského Marka Stloukala, který startuje za cvikovský KVS racing, jsou největšími adepty na přední příčky teplický Viktor Wagner a choceňský Jiří Bečička. Ten je nasazován italskou tovární stájí Van Kart a proto také pojede s italskou licencí.

Nejzkušenější z českých reprezentantů Běčička v prvních závodech konaných koncem dubna na italském okruhu v Corridonii uspěl nejlépe, když nasbíral třináct bodů za desáté a deváté místo. Bodově naprázdno při své premiéře vyšel Stloukal. Wagner poté co neodstartoval do jedné z kvalifikačních rozjížděk a začínal až ve třetí desítce startovního pole nakonec obsadil bodovanou patnáctou a dvanáctou pozici.

„Problém byl v ozubeném kole na zadní ose,“ prozradilo největší eso českého kvarteta v šampionátu Viktor Wagner. „Tahle příhoda je však už zapomenuta stejně jako kolize, při které jsem před dvěma roky v Sosnové přišel o třetí místo v evropském šampionátu. Teď je před námi druhý letošní podnik, na který jsme se připravovali velice poctivě,“ sdělil loňský mistr Německa a dále uvedl: „Vyzkoušeli jsme si káru v Sosnové na ostro před týdnem v závodech českého mezinárodního mistrovství a poté ještě dva dny testovali. Podařilo se nám vyladit celý stroj k plné spokojenosti, dokonce jsem v porovnání se závody ještě o půl vteřiny na kolo zrychlil.“

Podle Wagnera nebude výhodou domácí prostředí. „Sosnová není technicky náročná trať, má lehké zatáčky a většina soupeřů si okruh v průběhu volných tréninků rychle naučí. Řada jezdců také zná dráhu už z dřívější doby,“ sdělil teplický závodník. „Velmi rozhodující bude výsledek v měřeném tréninku a kvalifikačních jízdách. Sosnová je hodně rychlá trať a nemá mnoho míst pro předjíždění. Hodně bude záležet na vyladění motoru,“ říkal dále Wagner a dodával: „Je mi jedno, zda bude sucho nebo zaprší. Abych si udržel šance na solidnější celkový výsledek, musím zabodovat a pokud možno dojet do pátého místa.“

Největším favoritem třídy ICC 125 je Ital Alessandro Sferella, který dvakrát vyhrál v prvních dvou bodovaných jízdách šampionátu a před dvěma roky triumfoval dvakrát také v Sosnové. Dobré vzpomínky na sosnovský okruh má také jeho krajan Gianluca Antonini, který zde získal bronz a stříbro a letos do mistrovského seriálu vstoupil pátým a třetím místem.

Ve Formuli C 125 není po prvních závodech nikdo v roli největšího favorita. Na stupních vítězů se vystřídalo pět jezdců, z nichž nejlépe hodnoceným je po druhé a třetí příčce Ital Ennio Gandolfi. V Sosnové však proti němu budou stát již před dvěma roky zlatí Švéd Milton Rittarbris a Ital Gianluca, kterým se podařilo vyšplhat na stupně vítězů i v prvním letošním klání.

V sobotu mají závody v Sosnové od 11.00 hodin na pořadu měřený trénink a v 15.30 hodin startuje první kvalifikační jízda. V neděli pokračuje program závody od 10.15 hodin, do první bodované jízdy nastoupí jezdci v 14.15 hodin.

Motor Sport Media MSM 2000

Lapáček Karel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *