Terry Fullerton, více jak 40 let zkušeností v kartingu

Na stránkách CIK-FIA bylo v poslední době zveřejněno několik zajímavých  rozhovorů s významnými osobnostmi kartingu. Ve volném překladu vám  postupně představíme některé z nich.Fullerton

Terry Fullerton je klíčovou postavou v historii kartingu – hvězda 70tých let, osminásobný Mistr Británie, čtyřnásobný Mistr Evropy a Mistr Světa z roku 1973. Proslavil se při vydání slavného dokumentu o Ayrtonovi Sennovi, který o něm řekl, že je nejlepším jezdcem, kterého kdy potkal. Terry Fullerton po ukončení kariéry jezdce neopustil prostředí kartingu. Je výrobcem podvozků a manažerem týmu, který se v současné době soustředí na couching nadějných juniorů a účastní se mezinárodních podniků.

 „Vývoj kartingového sportu v posledních letech je poněkud zvláštní,“ tvrdí Terry Fullerton. „Rotax Max se značně rozrostl, zatímco kategorie CIKu trpí ekonomickou náročností a zmenšováním jezdecké základny. To je závažný problém a všichni jsem tím znepokojeni. V oblasti předpisů musí být vznesena dobrá rozhodnutí i když je mi jasné, že to není jednoduché. Víme, že dnešní mladí jezdci jsou velice dobří. Velice dobře pracují se systémy, které sbírají data, studují každou zatáčku, analyzují velké množství parametrů, jak pro potřeby nastavení, tak vlastní jízdy. Všechny tyto dovednosti je efektivně připravují pro přestup do kategorie aut. Nemyslím si, že v dnešní době jsou závody drsnější, než bývaly v dobách, když jsem závodil já. My jsme se museli učit pouze z vlastních zkušeností a chyb. V dnešní době týmy hlídají chování jezdců a říkají jim, čemu by se měli vyhnout, když je potřeba se v něčem zlepšit. Také počty startujících se snížily v porovnáním se startovním polem v době rozkvětu kategorie 100cc. Nicméně nejvyšší prestiž si stále udržují podniky pod záštitou CIK-FIA a nic se nemůže měřit s finále Mistrovství světa.“ Originál článku najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *