Jos Verstappen, otec kompletního šampiona

Přinášíme vám ve volném překladu další ze zajímavých  rozhovorů zveřejněných na stránkách CIK-FIA.

Jos-Verstappen-en-zoon-g Rodina Verstappenů má soutěživost v krvi. Jos –  dvojnásobný mistr Evropy z roku 1989, byl před tím než absolvoval 107 Velkých cen Formule jedna, úspěšný v závodech automobilů. V sezóně 2008 vyhrál vytrvalostní závody Le Mans Series a 24 hodin Le Mans v kategorii LMP2. Dobrodružství, které ho doprovázelo během brilantní kariéry jeho syna Maxe však bylo neobyčejné.

 „Všechno to začalo, když byly Maxovi čtyři roky, říká Jos Verstappen. Vždy jsme se doma bavili o závodění. Býval  jsem často na závodech a pamatuji si, že Max trval na tom, že chce závodit v motokárách. Nikdy jsem ho do toho nenutil, spíše jsem podlehl jeho urgentnímu naléhání! Jsem rád, že měl takové přání, ale opravdu investovat do jeho kariéry jsem začal až v okamžiku kdy mi došlo, že má talent. A tak jsme se začali účastnit národních závodů. Dnes musím přiznat, že Maxova vítězství mi přinesla více uspokojení než má vlastní a jsem velice hrdý na to, že je úspěšnější než já sám. Na začátku jezdecké kariéry je důležité určit správné nasměrování. Je dobré, že jsem s tím mohl Maxovi pomoci skrze mé vlastní zkušenosti a že to bylo pro něj prospěšné. Sezóna 2013 byla fantastická, nemohli jsme chtít víc.

 Karting mě velice zaměstnal. Spolupodílel jsem se na volbě Maxovy závodní strategie,  vývoji vybavení a připravoval jsem jeho motory kategorie KZ. Donedávna jsem byl také jeho „taxikář“. Pro rodiče, kteří nejsou tak zapojeni do závodění to musí být jiné, ale pro mě to bylo mimořádné období s mým synem, to mi věřte! Často se říká, že Max hodně cestoval kvůli testování a že je to ten důvod, proč byl na špici. Tak to, ale není. Mohl trénovat jednou, dvakrát do měsíce, nebo častěji čekal tři týdny než se dostal na okruh. Na začátku sezóny jsme hodně testovali, abychom se na všechno připravili a hledali jsme správné vyvážení. Myslím si, že není dobré testovat příliš. Samozřejmě bych  rád viděl Maxe v příští sezóně v autech. Maxovu kariéru budu nadále sledovat, ale práce je teď na něm. Chci zůstat v kartingu, pokud tam bude dobrý talent, kterému mohu pomoci. Snaha o vítězství je to jediné co mě zajímá.“  Originál článku najdete zde.

One thought on “Jos Verstappen, otec kompletního šampiona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *