GP ROK Poznaň 21.-22.7. 2007

Závěrečné dějství série GP ROK se odehrálo jako součást polského mistrovství na rychlém okruhu v Poznani. U našich severních sousedů jsem nebyl dlouhých deset let a byl jsem pochopitelně zvědavý, co se v Polsku změnilo. Do Poznaně je to z Prahy „jen“ 380 km, ale nepočítejte s vysokým jízdním průměrem (já jsem vypotil 64 km/h). Silniční síť má k dokonalosti daleko a foto radary číhají na každém kroku. Rozhodně se nespoléhejte na GPS navigaci, nebo skončíte tak jako my u informační cedule: „PRZEWOZY ODBYWAJA SIE OD SWITU DO ZMROKU!“ Převoz přes Odru je sice bezplatný, ale pluje jen od úsvitu do soumraku. „Prom“ rozhodně nebudil důvěru, ale naštěstí jsme se nepotopili a zbytek cesty proběhl bez problému.

Převoz

Poznaň určitě vyrostla do krásy – nové hotely, nákupní centra a malebné restaurace lákají turisty z celého světa. Ceny jsou podobné našim a noční život v centru připomíná velká italská letoviska.
Trať, která je součástí okruhu pro formulové vozy zůstala stejná, tak jak jsem na ni jezdil ještě v předrevolučních závodech PMP. Je v dobrém stavu, má velké bezpečnostní zóny a je pořádně rychlá (převod na ROKu 13/75). České barvy přijeli hájit Luboš Řezník, Roman Krist a „zelení“ z Orionu – David Bělina, František Adámek a Martin Doubek. Luboš Řezník se seznamoval s tratí a trochu se trápil –
ostatní navázali na loňské zkušenosti. Měřené tréninky byly pod polskou taktovkou.

Motokára

Nejrychlejší byl Daniel Fuchs (jezdící za JOKA team ME a Mistrovství Německa) následovali Cebulski, Slomian, Zawada, Bělina, Gasenko, Pecak, Adámek atd. (celkem 28 jezdců). Junior ROK ovládl Maciej Bernacik před Glowackim, Doubkem a Pecakem (10. Řezník, 14. Krist – bez času). Sobotní finále se jelo na suchu a hned na startu přišel o přední závěs Fuchs. Zvítězil Cebulski před Zawadou a Gasenkem (4. Bělina, 11. Adámek). V juniorech bojovala o prvenství pětičlenná skupina a po strkanici v posledním kole bylo pořadí Biernacik, Kempinski, Doubek, Glowacki a Pecak, sedmý skončil Řezník. Štěstí měl Roman Krist, kterému přistál na hlavě Polák Czwojdrak. Motokáru měl hodně zničenou, ale sám si odnesl z kolize „jen“ modřiny a oděrky.

Kolize

Kolize 2

Neděle je na Poznaňském autodromu zasvěcena tradiční a neuvěřitelně oblíbené motoristické burze. Stále mám ještě před očima tisíce lidí, kteří se v hustém dešti úplně promáčení hnali koupit nebo prodat nějakou součástku k autu. Závod na mokré trati ovládl Zawada, před Fuchsem a s odstupem dojeli Slomian, Cebulski, Adámek a Pecak. Bělina zakončil ukázkovou stíhací jízdu 9. místem, když začínal po startovní kolizi na konci pole. Juniory dlouho vodil Glowacki, ale v závěru podlehl útoku Biernacika. O třetí místo bojoval se znatelnou ztrátou jedoucí Doubek se Stanczykem a Rulskou. Cílem projeli na osmém místě Řezník, dvanáctý Krist a čtrnáctý po chybě Doubek.

Motokára

Motokáry

Celkovými vítězi GP ROK 2007 jsou tedy Hubert Cebulski a v juniorech Martin Doubek! Motokáry mají v Polsku slušnou jezdeckou základnu. V Poznani startovalo v devíti třídách 122 jezdců. S nutnou dávkou nostalgie zde udržují při životě i třídu s motory WSK 125 zkonstruovanými v padesátých letech.

Motokára

Velmi se mi líbila kategorie EASY60 s 25 jezdci a státní podporou. Závodníci mají motokáry zapůjčené proti kauci 500 EUR. Pro naše jezdce je Polsko zajímavou možností k závodění za humny a v dobré konkurenci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *