Erik Janiš korunován v Monte Carlu

ME 2001 – zleva – Alessandro Piccini – 1. FC125, Erik Janiš – 1. ICA-J Kadet, Sebastian Vettel – 1. ICA-J, 1. Monaco kart cup ICA-J

Velký sál proslulého hotelu Hermitage v Monte Carlu hostil v minulých dnech nejúspěšnější jezdce motokárového sportu. Mezinárodní federace kartingu CIK-FIA totiž každým rokem před Vánoci oceňuje vítěze jak světových šampionátů, tak mistrovství jednotlivých kontinentů. Jde o událost, která už díky prostředí, v němž se koná, má netušený lesk a vysokou společenskou úroveň. Letos zde byla zastoupena i Česká republika díky Eriku Janišovi, který v Evropském šampionátu juniorů „Green Helmet Trophy“, v němž startují závodníci ve věkovém rozmezí 13 – 14 let, získal celkové prvenství.

Připomeňme si, že tento šampionát je pro motokárové závodníky, kteří svoji sportovní činnost za volanty nejmenších formulí začínají ve věku sedmi let, vůbec první příležitostí v kariéře bojovat o tituly v soutěži s nejlepšími vrstevníky z celého světa. V letošní sezoně se adepti o titul střetli na dvou tratích (každá byla dějištěm dvou závodů) ve Francii a v Dánsku. Ve francouzském Saint Amant byl Erik Janiš dvakrát druhý, při tom v druhé jízdě až do posledního kola vedl, o prvenství ho připravil Němec Hultenberg. V dánském Hansholmu svedl Erik v první jízdě opět velký souboj s Hultenbergem, vedl, ale Němec ho zezadu nesportovně „sestřelil“, za což byl sportovními komisaři penalizován. Druhá jízda přinesla velké drama. Pokud by Němec dojel lépe než šestý, musel Janiš vyhrát. V průběhu jízdy, plné kolizí, se Němec propracoval na pátou pozici a Erik, v té chvíli druhý, po vynikajícím manévru předjel Itala Mapeliho a v cíli se radoval jako celkový vítěz šampionátu.

Vraťme se ještě do Monte Carla. Nejmladší mezinárodní šampion historie našeho motorismu, byl teprve třetím našim závodníkem, který zažíval slavnostní okamžiky dekorování nejúspěšnějších. V roce 1980 to byl mistr Evropy kategorie C 2 125 ccm Milan Šimák. Před dvěma lety, pro změnu v Ženevě, přebíral cenu pro vítěze prestižní monacké Grand Prix Viktor Wagner. Shodou okolností člen JOKA Racing teamu Josefa Kališe, který se letos podílel jako manažer na Erikových úspěších. Erik Janiš, jehož o čtyři roky starší bratr Jaroslav se po velice úspěšné motokárové kariéře přesunul za volanty formulových vozů a letos si po Tomáši Engem vyzkoušel už i závod F 3000, se dočkal tak velkého úspěchu v roce, poznamenaném těžkou ztrátou otce, který zahynul při dopravní nehodě. Jako bývalý vynikající motokrosař a později motokárista, vedl oba syny k závodění od útlého věku a systematicky rozvíjel jejich nebývalý talent.

Neopomenutelnými letošními úspěchy Erika (* 23. 9. 1987) jsou také další z řady titulů mistra republiky (podruhé za sebou již v kategorii juniorů) a Zlatý volant pro nejlepšího českého motokárového jezdce.

pn

One thought on “Erik Janiš korunován v Monte Carlu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *