Kdo zastaví Wagnera?

Stejný titulek, jaký jsme použili v záhlaví, přinesl renomovaný německý odborný měsíčník Motor Sport XL už po čtvrtém závodě německého šampionátu motokáristů. Jak další vývoj ukázal, našeho Viktora Wagnera nezastavil nikdo a po skončení seriálu mistrovství,který sestával ze šesti dvou závodů v kategorii Intercontinental C, se ještě ne osmnáctiletý jezdec z Teplic stal mezinárodním mistrem Německa a znovu tak dokázal svůj nesmírný talent. K prvenství mu stačil start v pěti dvou závodech, osm jich vyhrál, jednou byl druhý, jednou třetí.

Viktor Wagner se výrazně prosadil už v sezoně 1999, kdy zvítězil v mezinárodním mistrovství ČR,v seriálu mistrovství Evropy obsadil celkové páté místo a vyhrál i prestižní Monaco Kart Cup.Pro letošní sezonu se člen JOKA Racing Teamu Josefa Kališe rozhodl vynechat domácí šampionát (nakonec startoval jen v závěrečném závodě , který jasně vyhrál) a veškerou pozornost plně zaměřil na zmíněné německé mistrovství a mistrovství Evropy.
První závod ME v belgickém Marienbourgu začal druhým místem Wagnera v měřeném tréninku z 99 startujících. V prvním ze dvou finálových závodů jezdil třetí, ale díky závadě na motoru dojel sedmý, ve druhém finále na opotřebovaných pneumatikách skončil šestý. Druhý dvou závod se konal v italské Val Vibratě. Tam měl Wagner neskutečnou smůlu v kvalifikaci. Při havárii jednoho z pomalejších jezdců, který prorazil ochrannou bariéru, odlétl svazek pneumatik a zasáhl našeho závodníka, který v té chvíli jel na druhém místě. Musel proto startovat v opravné jízdě, vyhrál ji a ve finále se z poslední řady propracoval až na osmé místo,když dokázal předjet 24 soupeřů.Ve druhém finále si dokázal po výborném výkonu zajistit třetím místem postavení na stupních vítězů.Vyvrcholení ME bylo v Carole ve Francii,Wagner získal senzačně pole position, v prvním finále byl těsně druhý, ve druhém měl žel kolizi,která ho připravila o výsledné třetí místo v ME,ale i konečná šestá příčka je v přetěžké konkurenci velkým úspěchem.

Není bez zajímavosti,že celkově třetí němec Johannes Schmitler skončil v německém mistrovství až šestý a Wagner ho pokaždé porazil.Bez českého titulu nakonec Wagner nezůstal,byl lídrem JOKA Racing Teamu, který i letos dosáhl dvou prvních míst v mezinárodním šampionátu družstev.

(np)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *