Máme prvního světového šampiona! Díky, Patriku!

Druhá zářijová neděle roku 2018 přepsala historii českého motorsportu. Jejím hrdinou se stal Patrik Hájek, který ve finálové jízdě mistrovství světa motokár v královské kategorii KZ naprosto zastínil své hvězdné soupeře a jako první Čech se může pyšnit titulem oficiálního světového šampiona v kartingu!

Hájek byl na okruhu v belgickém Genku suverénní po celý víkend. Přestože  startovní pole bylo nabité velkými jmény motokárových mistrů světa a Evropy z předchozích sezon, dokázal 28letý český reprezentant  vyhrát všechny své kvalifikační rozjížďky a do finále startoval z pole position.

Z nejvýhodnější pozice vyrazil skvěle, usadil se v čele a v průběhu 23kolového závodu kontroloval svůj náskok, zatímco za jeho zády bylo hodně živo. Mnozí další velcí favorité totiž vzájemně kolidovali, propadali se do hloubi pole a nasazovali ke stíhací jízdě. Nikdo však neměl dost sil, aby jezdce továrního týmu Kosmic dostihl a ohrozil.

Po druhých místech, která v letech 2009,  2016 a 2017 ve třídách KZ2/KZ obsadil v konečném hodnocení mistrovství Evropy, si Patrik Hájek na své konto připsal první oficiální titul na mezinárodní scéně a rovnou ten nejcennější. Mimořádnost jeho úspěchu navíc podtrhuje i letmý pohled do historických statistik mistrovství světa motokár. V nejprestižnější kategorii jen výjimečně nezískali nejcennější trofej Italové. Patrik Hájek se stal teprve sedmým jezdcem nepocházejícím z Apeninského poloostrova, jemuž se v 36leté historii podařilo vyrvat mistrovskou korunu z rukou jihoevropské motokárové velmoci.

Splnil jsi nám sen Patriku! Gratulujeme!

Výsledky najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *