MISTROVSTVÍ EVROPY CIK/FIA GENK 2014

jk1_1490Jan Midrla po úvodním podniku ME 2014 průběžně devátý

V belgickém Genku odstartoval minulý víkend třídílný seriál mistrovství Evropy tříd KZ. Po úvodním podniku figuruje český reprezentant a tovární jezdec italské stáje Birel  Jan Midrla na deváté příčce průběžného pořadí.

 V kategoriích KZ a  KZ2 se v Genku sešla velmi silná konkurence. Startovní listina  třídy KZ2 čítala 82 jezdců a  reprezentovali nás Jan Midrla a Martin Doubek. Ve třídě KZ bylo  přihlášeno 32 jezdců a jediným reprezentantem byl Patrik Hájek. Zásluhou Jana Midrly byly české barvy v úvodním podniku ME hodně vidět. Odchovanec projektu EASYKART se již od čtvrtečních volných tréninků  pohyboval na čele výsledkových listin. Velmi dobře si počínal také v měřeném tréninku, v němž skončil čtvrtý (0,189 s za nejrychlejším Italem Andreou Dalèm). „Midiho“ hvězdné chvilky přišly v kvalifikačních rozjížďkách, za které už jezdci získávají body do hodnocení ME. V pátek odpoledne český reprezentant dvakrát zvítězil, když v první jízdě udolal Nizozemce Marijna Kremerse o 0,423 s a ve druhé projel pod šachovnicovou vlajkou s náskokem 0,953 před Andreasem Hansenem z Dánska. Další dvě rozjížďky následovaly v sobotu. První z nich Honza vyhrál po těsném souboji se Švédem Andersem Lundbergem (+ 0,274 s) a v té závěrečné se musel sklonit pouze před Dalèm, který byl v Genku ve skutečně mimořádné formě. V celkovém hodnocení rozjížděk Midrla obsadil druhé místo právě za Italem. V neděli dopoledne byly na programu dvě semifinálové jízdy. Do druhé z nich vyrážel Honza Midrla z pole position, ale po startu klesl na třetí příčku. Nic však nebylo ztraceno. Český závodník se okamžitě protáhl na druhou pozici a začal stíhat vedoucího Hansena. V šestém z patnácti kol Dána předstihl a cílovou fotobuňku proťal jako první s náskokem 0,386 s.

Do finále startoval Midrla z první řady společně s Dalèm. Nevýhodou byla levá strana startovního roštu, protože právě tato polovina trati byla hodně „nagumovaná“ a Honzova motokára se na startu „přilepila“. Následoval  tvrdý náraz od jednoho ze soupeřů startujících za ním. S ohnutým zadním nárazníkem se přesto zařadil na konec pětičlenné vedoucí skupiny. Komisařům poškození Midrlovy motokáry neuniklo a okamžitě mu signalizovali povinnost odstranit závadu. Pochroumaný díl dokázal „Midi“ sám za jízdy narovnat a mohl zahájit stíhací jízdu. Ve druhém kole předjel Kremerse a posunul se na čtvrtou pozici. Na čele mezi tím ujížděl Dalè, ale Douglas Lundberg a Finn Kooijman zůstávali stále na dostřel. Po čtyřech kolech Honza dvojici bojující o druhou příčku dostihl a v pátém kole už byl třetí, když jeho náporu neodolal Kooijman. Teď byl na řadě Švéd Lundberg. Ve 12. kole se Midrla odhodlal k rozhodujícímu útoku, ale Lundberg nehodlal dát svou kůži lacino. Došlo ke kolizi a bylo po nadějích na pódiové umístění; do 13. ze 23 kol najížděl Honza Midrla až jako šestadvacátý. Dál však bojoval, předjel několik soupeřů a do cíle dorazil jako dvacátý.

Přestože sám jezdec byl bezprostředně po finále hodně zklamaný, svými výkony přesvědčil o tom, že patří ke kartingové špičce „starého kontinentu“ a díky bodům nasbíraným v kvalifikačních jízdách neodjížděl z Belgie s prázdnou. Z českých jezdců figuruje v průběžném hodnocení ME nejvýše. Umístění v první desítce navíc znamená dobrou výchozí pozici před dalšími dvěma podniky, při nichž bude stále o co bojovat.

 Jan Midrla: „Po finále jsem byl hodně zklamaný a naštvaný sám na sebe. Po celý víkend se nám v Genku dařilo, tým odvedl vynikající práci a všichni jsme chtěli využít toho, že naše motokára Birel s motorem TM fungovala na jedničku. Ale stalo se a já to musím hodit za hlavu a soustředit se na další závody. Sezóna pokračuje dál, nic nevzdávám a udělám maximum pro co nejlepší výsledek v celkovém hodnocení šampionátu.“

 Letošní seriál FIA-CIK Mistrovství Evropy KZ2 tvoří celkem 3 podniky. Po Genku následují ještě závody v německém Wackersdorfu (9. – 13. července) a švédském Kristianstadu (23. – 27. července).

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ CIK-FIA MISTROVSTVÍ EVROPY V KARTINGU 2014 TŘÍDY KZ2

po 1. ze 3 podniků

 1.         Andrea Dalè (Itálie)                              35 bodů

2.         Andreas Sebastian Hansen (Dánsko)      27

3.         Douglas Lundberg (Švédsko)                 18

4.         Simas Juodvirsis (Litva)                         17

5.         Fabian Federer (Itálie)                          16

6.         Finn Kooijman (Nizozemsko)                  14

7.         Simone Brenna (Itálie)                          10

8.         Joel Johansson (Švédsko)                      9

9.         Jan Midrla (Česká republika)                  9

10.       Dylan Davies (Nizozemsko)                   7

 Kompletní výsledky Mistrovství Evropy v kartingu 2014 naleznete zde, průběžné pořadí  třídy KZ2  zde 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *