Erik Janiš převzal trofej mistra Evropy v motokárovém sportu

Korunovace v Paříži

Mimořádně úspěšná sezona českého motokárového sportu se završila 14. ledna v budově Francouzského autoklubu na pařížském náměstí Svornosti, kde se konalo slavnostní vyhlášení šampionů 2005 a předání trofejí. Až zde si tedy mohl Erik Janiš dosyta vychutnat titul mistra Evropy v prestižní motokárové kategorii Intercontinental C, v níž se v šesti závodech dokázal pokaždé prosadit na stupně vítězů. Není proto divu, že se ve společnosti dalších úspěšných závodníků dočkal zasloužené pozornosti, jeho skvělé výkony byly v živé paměti přítomných odborníků i novinářů. Trofej mistra Evropy převzal z rukou prezidenta mezinárodní motokárové federace CIK-FIA pana Luigiho Makalusa a našeho zástupce v exekutivě CIK pana Radko Ječmínka.

Erik Janiš se stal evropským šampionem přesně pětadvacet let poté, co si titul – jako první Čech v historii – vybojoval v Olomouci Milan Šimák. Z hlediska dalšího vývoje „nejmenší formule“ nutno ocenit mravenčí práci mnoha našich konstruktérů a mechaniků, kteří dokázali povznést úroveň českého motokárového sportu tak vysoko, že se naši jezdci postupně prosazují v přetěžké konkurenci zejména italských, francouzských, německých a britských závodníků, o jejichž náskoku v možnostech závodnického a technického rozvoje netřeba pochybovat. Slavnostní chvíle v Paříži si proto zaslouženě vychutnal i Josef Kališ, šéf závodního JOKA týmu, který Janišovu cestu k titulu zajišťoval po technické stránce dokonalou přípravou podvozků Birel a motorů TM.

Jak Erik Janiš slavnostní chvíle ve městě nad Seinou prožíval? „Něco podobného jsem ještě nezažil. Slavnostní vyhlášení mělo vysokou společenskou úroveň a bylo příjemné vyslechnout, jak kladně jsem byl hodnocen v místech, která jsou tolik spojena s historií motoristického sportu. Potěšilo mě také, že jsem se dočkal uznání za prvenství v evropské kvalifikaci v kategorii ICA, přestože jsem se pak finálového závodu pro termínovou kolizi nezúčastnil. Prožil jsem si tedy na počátku roku moc pěkné chvíle. Škoda jen, že nad mým dalším závoděním jsou velké otazníky.“

(pfn)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *