České vlajky byly při světovém finále EASYKART hodně vidět

JK2_1095Okruh v Lignanu nedaleko Benátek hostil o víkendu (16. až 18. října) čtrnáctý ročník světového finále Easykart. Na moderní severoitalské trati bojovaly o čest a slávu, ale také získávaly zkušenosti v mezinárodní konkurenci dvě stovky mladých motokárových závodníků a závodnic z patnácti zemí světa.

Již tradičně nechyběla ani početná česká ekipa, jejíž zástupci o sobě na trati i mimo ní dali hodně vědět. O tom, jaké renomé dnes projekt Easykart v motoristickém světě má, svědčila i účast Kolumbijce Sebastiana Montoy, jehož počínání na místě bedlivě sledoval jeho otec, vítěz sedmi závodů F1 a současná hvězda IndyCar Juan Pablo Montoya.

Finále B třídy Easykart 60 tak trochu připomínalo český „mistrák“. Z první řady do něj vyráželi Martin Antoš s Eliškou Bábíčkovou, ve druhé stál Lukáš Svoboda, do třetí řady se svými předchozími výkony kvalifikovala Michelle Jandová, dalšími dvěma českými želízky v ohni byli Zdeněk Pošusta s Petrou Bábíčkovou a opomenout nesmíme ani maďarského závodníka Zalána Czintulu startujícího pravidelně v rámci českého šampionátu Easykart. Velkou hvězdou byl nejen ve finále B  Antoš  Martin , který  získal v Itálii rychlou přezdívku „Aston Martin“.  Martin svedl vyrovnanou bitvu o vítězství  s domácím Marcem Gugolem. V nájezdu do posledního kola dokázal Itala předjet, ale ten v úplném závěru  kontroval  a pod šachovnicovou vlajkou projel těsně před Antošem jako první.  Eliška Bábíčková, Lukáš Svoboda a Michelle Jandová byli hrdiny přetahované na čele skupiny pronásledovatelů a také oni postoupili ze třetího až pátého místa do finále A.  Všichni  jmenovaní si z Itálie odvezli cenné poháry.  Těsně za  branami finále A skončil Zalán Czintula, který v „béčku“ obsadil šestou pozici. Zdenda Pošusta skončil dvanáctý, Péťa Bábíčková byla jednadvacátá. Výsledky jsou zde. (velkou fotogalerii najdete na konci reportáže)..

Ve finále A třídy Easykart 60 měla Česká republika šestičlenné zastoupení. Čtvrtou startovní pozici si v rozjížďkách vybojovala Tereza Bábíčková, z osmé řady vyrážel Pepa Knopp a z finále B postoupila už zmíněná čtveřice  Martin Antoš, Eliška  Bábíčková, Lukáš  Svoboda a Michelle Jandová. Terce Bábíčkové start sice nevyšel  podle představ  a letošní šampionka české série Easykart 60 ztratila několik míst, ovšem už po třetím kole dokázala sjet náskok vedoucí skupinky a zapojila se do boje o medailové pozice. Ačkoliv ve druhé polovině závodu neodolala tlaku několika soupeřů a do cíle dojela jako šestá, patří její výsledek  a také třetí místo v letošním  italském šampionátu Easykart 60 k nepřehlédnutelným  výsledkům českého kartingu.  Mimo pozornost televizních kamer, sledujících boj na špici, opět zářil také „Aston Martin“, který se po startu z 31. pozice dokázal probít až na 17. místo v cíli. Pepa Knopp skončil po penalizaci za přejetí  čáry ohraničující trať  jednadvacátý, Michelle Jandová byla šestadvacátá, těsně za ní dorazil do cíle Lukáš Svoboda a třetí desítku zkompletovala Eliška Bábíčková. Výsledky finále A jsou zde.

Ve třídě Easykart 100 hájili české barvy Matěj Kácovský a Michal Pražák. Přestože oba patřili k nejmladším účastníkům této kategorie, rozhodně se na severu Itálie neztratili. Pražák, který se „stovkami“ letos začínal a v Lignanu startoval poprvé, nasbíral cenné zkušenosti, ve finále svedl několik pěkných soubojů, polepšil si  o devět míst a v cíli byl klasifikován jako třiadvacátý. Naopak Kácovský se v prostředí italského kartingu pohybuje jako ryba ve vodě, což bylo znát i na jeho výkonech.  Matěj startoval do finále ze třetí pozice a v samotném závodě mu dlouho patřila čtvrtá příčka, o kterou přišel až v úplném závěru. O jeho šestém místě však platí to samé, co je napsáno výše o výsledku Terky Bábíčkové: skvělý výsledek, potvrzení kvalit české kartingové školy  a především velký příslib do budoucna! Výsledky finále Easykart 100 jsou zde.

Na zkušenou se do Itálie vydali také ti nejmenší, tedy účastníci třídy Easykart 50. Ze závodníků, které vídáme v domácím šampionátu, to byli Verunka Antošová, Max Karhan,  Miki Hudec, Lukáš Hříbal, Jan Čermák a Matvey Sonkin.  Stejně jako v České republice nejde ani v Itálii v této kategorii ještě o výsledky, ale hlavně o to, aby děti zvládly řízení motokáry a seznámily se s prostředím motorsportu. Kromě mezinárodní konkurence, na kterou si naši malí závodníci zvykali, se jiným okolnostem museli přizpůsobit i jejich rodiče, resp. týmy. V Itálii se totiž motory v Easy 50 losují, jednotlivým jízdám se říká závodní simulace a losuje se také pořadí na jejich startu. Jízdy nejsou vypsány na kola, ale na čas a po jeho vypršení jsou jezdci v náhodném pořadí odmávnuti šachovnicovou vlajkou. Přesto naši zástupci svými výkony zaujali, byli hodně rychlí a ze všech pozic se dokázali vždy prosadit do čela.

Světové finále Easykart v Itálii je velkým motokárovým svátkem a snad všichni naši zástupci odjížděli z Lignana s pozitivními dojmy. Mnozí  se na motokárové závody do zahraničí vydali poprvé, hodně věcí pro ně bylo nových, ale akce takového druhu a rozsahu zkrátka má smysl pro každého. Z pohledu domácího kartingu potvrdilo mezinárodní  finále kvalitu českého projektu EASYKART a to, že jezdci, kteří jím prošli a procházejí, se neztratí ani v mezinárodní konkurenci.  Výsledky  našich reprezentantů  jsou nejlepší pozvánkou pro ty, kteří se chtějí do závodění  pustit. EASYKART je může provést od prvních závodnických krůčků až na mezinárodní scénu.

Kompletní výsledky 14. EASYKART GRAND FINALS najdete zde. Reportáž a fotografie organizátora budou zde. Videa postupně doplníme..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *