Jan Midrla na stupních vítězů v německém šampionátu

  jk1_2152b

Skutečnost, že se Prokart Raceland Wackersdorf stane už za několik dní hostitelem dalšího dílu CIK-FIA mistrovství Evropy v kartingu , přilákala na start druhého podniku letošní sezóny německého šampionátu (DKM) více než 180 účastníků z 25 zemí. 72 z nich přitom bojovalo ve třídě KZ2. Český reprezentant Jan Midrla, jeho týmoví kolegové i soupeři poměřili své síly na trati dlouhé 1,275 km, která patří k nejmodernějším v Německu a je proslulá svým výtečným zázemím i skvělým organizačním zajištěním, což ostatně platí o DKM jako celku.  Kvůli nabitému startovnímu poli byli jezdci třídy KZ2 pro jednotlivé rozjížďky rozděleni do čtyř skupin. V průběhu závodního víkendu navíc měli příležitost vyzkoušet si nastavení svých strojů jak na suchou, tak na mokrou trať, neboť až do sobotního odpoledne se jezdilo za příjemného letního počasí, ale v sobotu navečer se obloha otevřela a déšť provázel i celý nedělní program. 

   V jednotlivých rozjížďkách byl   z českých jezdců, kteří ve Wackersdorfu ve třídě KZ2 startovali  nejlepší Jan Midrla. Dvakrát obsadil sedmé místo, ve třetí jízdě skončil druhý, když nestačil pouze na exmistra Evropy Litevce Simase Juodvirsise, a svou poslední jízdu dokončil jako pátý.  V celkovém součtu patřila Honzovi osmá pozice, která mu zaručovala pro finále start ze čtvrté řady. Další česká vlaječka byla na roštu k vidění zásluhou Patrika Hájka v řadě desáté (Patrik měl v jedné rozjížďce defekt pneumatiky). 

  Jak už jsme zmínili výše, nedělní finále zmoklo, ale to byla – a tentokrát doslova – voda na mlýn Jana Midrly. Na mokré trati patřil k nejlepším a potvrdil tak své kvality. Do první finálové jízdy odstartoval naprosto bravurně a během úvodního z 21 okruhů, na něž byl závod vypsán, se usadil na druhé pozici. Po vynikajícím výkonu vybojoval  jezdec týmu JOKA Jan Midrla stříbro, před několikanásobným mistrem světa Jonathanem Thononem a za pětinásobným mistrem světa Davidem Fore!   Pořadím na nejpřednějších pozicích míchal český reprezentant i ve druhé finálové jízdě. Po startu jezdil na druhém místě za domácím Alexanderem Schmitzem, ale na vadnoucích pneumatikách klesl postupně na čtvrté místo. Umístění těsně pod stupni vítězů je i tak před nadcházejícími závody ME vynikající výsledek. 

Jan Midrla: „Okruh ve Wackersdorfu znám velmi dobře a jsem držitelem zdejšího traťového rekordu. Tentokrát to pro nás byla hlavně příprava na mistrovství Evropy a díky počasí jsme si  mohli vyzkoušet nejrůznější varianty nastavení. I když při ME pojedeme na jiných pneumatikách, byl to pro nás velmi užitečný víkend. Jsem rád, že jsem byl schopen bojovat s těmi nejlepšími, protože konkurence byla velmi  silná. Teď nezbývá než doufat, že za necelé dva týdny vše přetavíme ve výsledek při dalším podniku evropského šampionátu.“ 

   V rámci přípravy na ME se na DKM do Wackersdorfu vydali pod křídly teamu JOKA také Dominik Javůrek a Michal Jílek. Oba mladíky zde čeká za necelé dva týdny premiéra v rámci letošního CIK-FIA mistrovství Evropy třídy KZ2. A jednalo se o víkend, během něhož se Dominik s Michalem naučili opravdu mnohé. Mohli poměřit síly a porovnat časy v početné a špičkové konkurenci. 

   Dominik Javůrek je na počátku léta v dobré formě, což potvrdil o týden dříve při závodech MČR v Písku, kde v měřeném tréninku skončil druhý a v obou finálových jízdách i v superfinále vybojoval třetí příčku. Díky tomu se v průběžném hodnocení šampionátu vyhoupl už na čtvrtou pozici.    Statečně si počínal také v tlačenici na mezinárodní scéně. V bodovaných jízdách se blýskl osmým a třináctým místem, což byly v konkurenci, jaká se ve Wackersdorfu sešla, skutečně pěkné výsledky.  Michalu Jílkovi se nejvíc povedla jeho první rozjížďka, kterou dokončil na osmnácté pozici.   Oba následně nastoupili na start opravné jízdy, v níž 32 závodníků bojovalo o 6 posledních míst pro finále. České dvojici to ale tentokrát ještě na postup nestačilo. Dominik Javůrek skončil dvanáctý, Michal Jílek byl klasifikován jako devatenáctý. 

Dominik Javůrek: „Jsem rád, že jsem si mohl trať ve Wackersdorfu vyzkoušet a jsem zvědavý, co nás tady čeká za dva týdny při evropském šampionátu. I dál se budu učit a doufám, že mé výsledky budou mít vzestupnou tendenci. ME bude prozatím největší podnik v mé sportovní kariéře a udělám maximum pro dobrý výsledek.“ 

Michal Jílek: „Snažím se jít krok za krokem a neustále se zlepšovat. Je samozřejmé, že takové závody, jako jsme teď absolvovali ve Wackersdorfu, člověku hodně dají. Pro nás bylo důležité, abychom si na zdejším okruhu vyladili techniku a co nejlépe se připravili na ‚Evropu‘. Bude to pro mě velká výzva, ale moc se na ni těším.“ 

Kompletní výsledky závodu najdete zde (KZ2 = DSKM).

Druhý podnik CIK-FIA mistrovství Evropy v kartingu 2014 třídy KZ2 se na okruhu Prokart Raceland Wackersdorf uskuteční od 9. do 13. července.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *