Velké mezinárodní finále EASYKART = 3x česká hymna

Grand finals 2013   

 Italský okruh Castelletto di Branduzzo hostil ve dnech 18. až 20. října 2013 už dvanáctý ročník světového finále EASYKART a české barvy při něm byly pořádně vidět. Vynikající výsledky našich závodníků znovu potvrdily kvality českého projektu EASYKART, který je skvělou přípravkou pro mladé závodníky. V Castellettu se tentokrát sešlo více než 250 jezdců z 23 zemí světa, včetně Brazílie, Guatemaly, Venezuely, Argentiny, Panamy. Samozřejmostí pak byla celá plejáda závodníků z tradičních evropských motoristických velmocí, jako jsou Velká Británie, Francie, Rakousko, Německo nebo domácí Itálie. K naší radosti byla naprosto nepřehlédnutelná i česká komunita. A to nejen díky své velikosti, ale především díky skvělým výsledkům našich jezdců.
Zatímco ti nejmenší, tedy účastníci kategorie EASYKART50, především sbírali zkušenosti a své jízdy absolvovali jako závodní simulaci, ve třídách Easy 60, Easy 100, Easy Master, KGP Shifter a KGP Direct Drive se bojovalo na ostří nože.
V EASYKART 100 reprezentovali Českou republiku hned čtyři jezdci. V kvalifikačních rozjížďkách si z nich nejlépe počínal Václav Šafář, který do finále A vyrážel ze skvělého třetího místa. V šesté řadě stál na startovním roštu Zdeněk Tlachač, ve dvanácté Jakub Talaš a díky třetímu místu ve finále B postoupil do „áčka“ i Dominik Stříteský. Václav Šafář se od počátku držel ve vedoucí skupince, z níž trochu poodjel domácí Davide Lombardo. Vašek sváděl souboj o druhou pozici s Brazilcem Maurem Auricchiem, který mu však tři kola před cílem poodjel a dotáhl se na Lombarda. Jenže v závěrečném kole horkokrevný Auricchiho poněkud přehnal svůj útok na Lombarda, došlo ke kontaktu a oba kohouti tak umetli cestičku Vaškovi Šafářovi, který si už vítězství nenechal vzít. Pod šachovnicovou vlajkou projel před Lombardem, třetí skončil Mattia Livraghi. Auricchio inkasoval desetisekundovou penalizaci a byl klasifikován jako pátý. Jakub Talaš skončil sedmnáctý, 21. příčku obsadil Dominik Stříteský. Zdeněk Tlachač doplatil na problém s váhou, která ukázala o 0,1kg méně (tak jako u několika dalších jezdců) a komisař konstatoval „Va bene“… Následné vyloučení pak bylo nepříjemným překvapením, ale na reklamace bylo již pozdě.
Díky Václavu Šafářovi zavlála nad stupni vítězů bílo-modro-červená vlajka a hodně nadějně vypadalo z českého pohledu také A-finále třídy KGP Shifter. Tovární jezdec Birelu Jan Midrla totiž vyrážel ze druhé pozice s odhodláním porvat se o vítězství. Start vyšel „Midimu“ skvěle a odchovanec projektu EASYKART se okamžitě usadil v čele. Ani na chvilku si však nemohl vydechnout, neboť domácí Alessandro Ruggeri netoužil po vítězství o nic méně. Po třinácti ze dvaceti kol, na která byl závod vypsán, dělily vedoucí dvojici pouhé dvě desetiny sekundy, zatímco třetí Marco Pagani ztrácel už více než 10 sekund. Ruggeri si svůj rozhodující atak připravil do posledního kola. Jeho manévr byl ovšem příliš optimistický, Honza Midrla dokázal útok odvrátit, zatímco Ital vycestoval do trávy lemující závodní trať. Midrla tak proťal cílovou fotobuňku s velkým náskokem před druhým Paganim a třetím Ruggerim. Mohly tak znovu zaznít tóny české hymny, která byla v Castelletu tentokrát slyšet častěji než italská.

V kategorii KGP Direct Drive držel český prapor hodně vysoko Jakub Kadlčák, který do finále startoval z desáté pozice. Dominik Javůrek se do závěrečného klání kvalifikoval jako jednadvacátý. Na hodně zmoklé trati jel Jakub skvěle a po patnácti ze dvaceti kol, na která byl závod vypsán, figuroval na čtvrté příčce. Pak však vedoucí skupina začala předjíždět jezdce o kolo zpět, jimž traťoví komisaři signalizovali modrou vlajkou. Ta však v dešti a za snížené viditelnosti vypadala skutečně velmi tmavě, Jakub si ji po předchozích drobných kontaktech spletl s černým praporem znamenajícím vyloučení ze závodu a zajel do depa.. Skvěle rozjetý závod tak pro něj skončil zklamáním. Pro vítězství si dojel Brit Bobby Game, druhý skončil jeho krajan Danny Keirle, čest domácích pilotů zachraňoval třetím místem Riccardo Scotti. Dominik Javůrek obsadil patnáctou příčku.
Absolutním vrcholem celého víkendu byly finálové jízdy třídy EASYKART 60. V té se v Castellettu sešlo 64 závodníků a závodnic, proto finále A předcházelo i „céčko“ a „béčko“. Připomeňme, že šest nejúspěšnějších jezdců z finále C postupovalo do „béčka“ a stejné pravidlo platilo i pro postup šestice nejlepších z „béčka“ do „áčka“. Výsledky kvalifikačních rozjížděk poslaly do finále C Terezku Bábičkovou. Česká jezdkyně startovala ze čtvrté pozice a v závodě se jí dařilo ještě lépe. Výsledkem bylo druhé místo v cíli, za které převzala pěkný pohár a samozřejmostí byl postup do „béčka“.
Ve finále B se Terezka potkala také s Ondrou Nigrinem (4. startovní pozice), Ladislavem Hevessym (5. pozice), Monikou Podhradskou (9. pozice), Alexem Legnarem (12. pozice) a Vanessou Hevessy (26. pozice). Start zvládl nejlépe Andrea Rossa. Ital se ujal vedení, ale o další pozice za jeho zády soupeřili Ondra Nigrin a Alex Legnaro. Hodně vidět byla i Monika Podhradská, která sváděla hezké souboje o čtvrté až šesté místo. Pět kol před cílem se sice dostala mimo trať, ale stále se držela na pozicích zaručujících postup do „áčka“. Když v předposledním kole odstoupil dosud vedoucí Rosso, otevřela se cesta k vítězství Ondrovi Nigrinovi. Za ním projel pod šachovnicovou vlajkou s ani ne vteřinovou ztrátou Alex Legnaro, třetí skončil Venezuelan Francesco Crescente. Monika Podhradská bojovala až do posledních metrů s Mathiasem Torreggianim, ale dokázala jej udolat a radovala se z pátého místa. Ladislav Hevessy skončil osmý, Tereza Bábičková byla klasifikována jako patnáctá, Vanessa Hevessy obsadila 27. místo.
Zatímco ještě před několika lety byl pro české závodníky postup do finále A pouhým snem, v poslední době patří Češi k jeho pravidelným účastníkům. Loni se jich do „áčka“ prosadilo hned sedm a letos tento historický rekord padl znovu. Přímo se do něj kvalifikovali Matěj Kácovský (9. startovní pozice), Jonáš Tlachač (10. pozice), Vojtěch Kůrka (16. pozice), Jáchym Galáš (19. pozice) a Dan Skočdopole (28. pozice), které doplnila ještě trojice postoupivší z „béčka“, tedy Ondřej Nigrin, Alex Legnaro a Monika Podhradská. Ve startovním poli čítajícím 34 jezdců tak bylo hned osm Čechů! Samotné velké finále se jelo za poměrně silného deště a za snížené viditelnosti. Účastníci finále se však s náročnými podmínkami popasovali víc než zdatně. Z českých zástupců byl nejvíce vidět Jonáš Tlachač, který se neustále pohyboval ve skupince bojující o třetí až páté místo. Stupně vítězů ale obsadili výhradně Italové. Zvítězil Mattia Michelotto před Christianem Cobellinim a Lionem Zozinem. Jonáš Tlachač obsadil výbornou pátou příčku. Do Top 20 se prosadili ještě Matěj Kácovský (15. místo), Alex Legnaro (18.), Vojtěch Kůrka (19.) a Monika Podhradská (20.). Za nimi se seřadili Jáchym Galáš (21.) a Dan Skočdopole (22.). Ondru Nigrina vyřadily technické problémy hned v úvodu. Výsledky šedesátek však ještě nejsou potvrzené, protože motor vítěze Michelotta je na kontrole ve výrobním závodě.

Dvanácté světové finále EASYKART bylo velkou oslavou kartingu. Jeho účastníci si z Itálie odvezli další cenné zkušenosti a spoustu skvělých zážitků. Českou komunitu motokáristů pak může těšit skutečnost, že se v nabité konkurenci neztratily ani naděje domácího motorsportu. Závodníci a závodnice vyrůstající ve třídách EASYKART nemusí mít strach, že by se v budoucnu v mezinárodní konkurenci neprosadili. Držme jim palce a doufejme, že za rok budou české rekordy při mezinárodním finále EASYKART padat znovu. A to jak pokud jde o počet účastníků, tak o dosažené výsledky…

Všechny výsledky, reportáž a fotogalerii organizátora najdete zde.

One thought on “Velké mezinárodní finále EASYKART = 3x česká hymna

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *