Když se dva perou…

Jan Midrla Světovým šampiónem třídy ROK

DSC_4910a

Podzimní finiš motokárových závodů patřil mezinárodnímu finále tříd ROK v italském Lonátu. Na startu závodu se sešlo téměř 300 závodníků z 35 zemí. Českou výpravu reprezentovalo 17 jezdců ve třídách ROK, Junior ROK, Super ROK a Mini ROK. Celé závody byli naši na čelních pozicích a komentátoři vyslovovali jejich jména a Repubblica Ceca velmi často.

Super Roky jel na zkoušku Roman Krist     a přestože mu nevyšel závěr podle představ, zajel 9.místo ve finále. V Junior Rokách dominoval od měřeného tréninku Radim Maxa       a startoval do finále z pole position. To se zřejmě někomu nelíbilo a na předstartovní rošt přinesli pořadatelé Maxovi nový výfuk i s kolínkem a novou tlumivkou. Na naše protesty, že nový výfuk je nutné nejdříve zaběhnout jinak motor nepojede nebyl brán zřetel. Nepomohla ani stížnost u majitele firmy vyrábějící motory Vortex. Maxa již v zahřívacím kolo ukazoval palec dolů a do první zatáčky po startu přijel až na sedmém místě! Motokára jela jako se zataženou ruční brzdou… Všichni a především Radim jsme byli rozčarováni touto podivnou aktivitou. Nutno dodat, že druhý jezdec startující z první řady musel také vyměnit výfuk, ale dostal na rozdíl od Maxy starý a vícekrát použitý. Po každé jízdě následovala samozřejmě ve všech třídách zevrubná kontrola motorů, výfuků a karburátorů, kterou Maxa absolvoval vždy bez problémů. Výsledky juniorů byly velkým zklamáním a umístění 17.Mihály, 19.Jílková, 20.Maxa neodpovídá skutečnému průběhu závodů. Na stupně vítězů Junior Roků se probojovala pouze Lucie Makarenková – 3.místo ve finále „B“.

 Hojivou náplast pro naše barvy přineslo následující finále třídy ROK. V pozici favorita byl u nás dobře známý Daniel Fuchs    , který se přes smůlu v měřeném tréninku (první skupině lehce zapršelo) propracoval v polovině finálové jízdy do vedení. Vše se zdálo rozhodnuto a Midi, který nastoupil do závodu jako náhradník za nemocného Michala Palusku si jel pro bramborovou medaili. V posledním kole však na druhém místě jedoucí Ital Vailati sestřelil Fuchse, v následném chaosu se kolem protáhl Midrla a po potrestání Vailatiho sportovními komisaři se stal vítězem! Tak už to na závodech někdy chodí – „Když se dva perou, čtvrtý se směje“ .  Také další naši jezdci vybojovali v početné konkurenci pěkná umístění: 10. R.Halada, 15. M.Parma, 20. E.Minář, 27. L.Martínek, 10. O.Kočka ve finále B.  Kompletní výsledky závodu  najdete zde. Na videu se pracuje.

 

5 thoughts on “Když se dva perou…

  1. Gratulace Honzovi!
    for Maxa:Nikdo tam nepsal, že jste to špatně naladili,je tam psané pouze, že na nový výfuk už nefungovalo to samé nastavení jako na ten výfuk, který jste jeli předtím…

  2. Ten Kališ nevodhad strategii. Vortex a zelený jsou přece obchodní partneři. To je jasný že nenechaj jen tak vyhrát červenou káru na svejch závodech. Kdyby Maxa startoval ze třetího fleku tak by ho nechali na pokoji. Když furt vyhrával tak ho sejmuly. To dá selskej rozum ne. V čechách je to stejný.

  3. Pro Pavel Nikdo:Na úplně nový výfuk s kolínkem neexistuje žádné nastavení(10min před závodem),proto nemůže nikdo psát nic o nastavení.Znova také opakuji,na závodech ti přinesu těsně před startem do finále nový výfuk a nastav si karburátor,jsem na tebe zvědav.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *