Jiří Sedlář *23.7.1959 †13.8.1989

                 Ne všem dnešním motokárovým jezdcům řekne něco jméno Jiří Sedlář.  Tento talentovaný jezdec byl jednou z nejvýraznějších postav naší kartingové historie a  především jeho zásluhou se motokáry dostaly do povědomí široké motoristické veřejnosti. Dokázal totiž jezdit současně na špičkové úrovni motokáry i mnohem sledovanější rallye. Jirka začínal na minikárách a v patnácti získal první titul. V motokárách se stal mistrem ČSSR v letech 1983, 84, 85, 87 a 88. K jeho nejvýznamnějším úspěchům patřil zisk motokárového titulu vicemistra Evropy z roku 1986. Za své výsledky získal několik ocenění Zlatý volant – za motokáry v letech 1984, 85, 86, 87 a za rallye v roce 1986. Stal se tak prozatím jediným jezdcem, který získal Zlatý volant ve dvou disciplínách současně. V automobilových soutěžích dokázal porážet soupeře s mnohem slabším autem. Byl Mistrem ČSSR v roce 1984. Po skvělých výkonech na neznámých tratích v Rakousku, Itálii a Německu vyhrál Mitropa Cup 1987.  To vše v době, kdy dostupnost kvalitní techniky byla omezená a cestování do zahraničí problematické. Jiřímu Sedlářovi pomáhal k úspěchům nejen jeho fenomenální talent, ale také neuvěřitelná píle a houževnatost se kterou přistupoval ke všemu co dělal.  Nedávno se sešli v  jeho rodišti Kašavě u Zlína  přátelé a bývalí mechanici, aby si připomněli Jirkovy nedožité padesáté narozeniny a dvacet let od tragické nehody, která ukončila předčasně život výjimečného jezdce.  Fotografie a novinové výstřižky časem zežloutly, ale vzpomínky zůstávají stále živé a kdo Jirku znal nemůže zapomenout…

Na videu je krátký film z roku 1986, který výstižně zachycuje  nedlouhou životní pouť Jiřího Sedláře.

12 thoughts on “Jiří Sedlář *23.7.1959 †13.8.1989

  1. Tak dneska je tomu přesně 20 let, hrozný jak to letí, ale ve vzpomínkách nelze zapomenout jak to lítalo Jirkovi, čest jeho památce, krásná vzpomínka, moc díky za ni.

  2. Byli to krásný časy,já v té době začínal a on. pomohl i poradil. Když se to Jirkovi stalo, byl jsem na vojně a nemohl jsem tomu ani uvěřit.Dodnes na něj vzpomínám a v hlavě mi zůstala památná věta: Sedlář by uměl jezdit i na vratech od stodoly.

  3. Mohl by mi nekdo s vas co jste sledovali vykony Jiriho Sedlare poradit z ceho se skladala jeho motokara jakou znacku mel ram a jaky motoru?Moc dekuji

  4. Ku koncu kariery jazdil Jirko na podvozku KALI-KART s motorom PAVESI

  5. Každý den na něj vzpomínám i s mým otcem,který byl jeho bratranec. Kdyby se to nestalo,bylo by vše jinak…

  6. Lancie urcite byla super matros,takze trochu zavadejici.Super jezdec,bohuzel zasady bezpecnosti plati pro vsechny.Velka skoda pac to byl frajer kteremu dnestni radoby hvezdy nesahaji ani po kotniky.At zije JZD.

  7. Pamatám si ho veľmi dobre z Barumky , kde dosahoval fantastické časy a porážal súperov s oveĺa silnejšími mašinami.Nebude asi vobec prehnané, keď napíšem , že to bol talent na úrovni S.Loeba,možno keby žil v tej dobe na západe, dnes by ho obdivoval celý svet.
    Bol to veľký pretekár, česť jeho pamiatke.

  8. Já pamatuji jeho začátky na motokárách během základní vojenské služby v Litoměřicích. Dorazil se strojem, kterému se říkalo Kašavský tank. Po dvou letech odcházel do civilu jako volantový fenomén.
    Rámy se v této době vyráběly svépomocí z chrommolibdenových trubek /jezdilo se pro ně do Chomutova/ hliník na brzdová prasátka se dal sehnat jen ze známosti. Upravené motokrosové motory ČZ 125 ccm a 5 rychlostí se nahrazovaly novějším typem 516 se 6 kvalty a postupně i vodou chlazené. Pneumatiky v počátcích výhradně Barum. Těžké začátky s materiálem vyráběným výhradně v prostoru omezeném „Železnou oponou“.
    Byl jsem ve stejných kasárnách , ve stejné dílně 1.vojenské základní organizace Svazarmu. Spolu jsme jezdili po závodech, nejdříve krajského přeboru a potom na tzv. „A“ – mistrovství Čech.
    Je to škoda

  9. Zdravim vsechny,kdo Jirku znal.Ucil jsem se snim karosarem ve Slusovicich,byl nejlepsi ze tridy,a potom i nejlepsi jezdec at motokary a pak auta.V 18letech jsme vleteli v Jaroslavicich do lesa Jirka mel mnoho zlomenin ale dostal se s toho.O12let pozdeji uz ne.Cest jeho pamatce.

  10. Dnes je to 30let od tragicke smrti Jiriho Sedlare.Kdo jste ho znali a meli radi vzpomente.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *